متن خبر

به گزارش سیتنا، بر اساس گزارش بهار ۱۴۰۵ سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، تعداد اشتراک‌های فعال تلفن همراه در کشور به ۱۷۴ میلیون و ۳۵۵ هزار اشتراک رسیده است؛ در حالی که این رقم در بهار سال گذشته ۱۶۴ میلیون و ۱۹۲ هزار اشتراک بود و طی یک سال ۶.۲ درصد افزایش یافته است.

همزمان، ضریب نفوذ تلفن همراه از ۱۸۹.۷ درصد در بهار ۱۴۰۴ به ۲۰۰.۱ درصد در بهار ۱۴۰۵ رسیده است؛ به این معنا که به‌طور متوسط به ازای هر نفر بیش از دو سیم‌کارت فعال در شبکه تلفن همراه کشور وجود دارد. 

همراه اول همچنان در صدر بازار موبایل

بر اساس این گزارش، همراه اول با ۹۴ میلیون و ۷۸۸ هزار اشتراک فعال، ۵۴ درصد بازار تلفن همراه را در اختیار دارد. ایرانسل با ۷۳ میلیون و ۴۰۵ هزار اشتراک، سهمی ۴۲ درصدی دارد و رایتل نیز با شش میلیون و ۱۶۱ هزار اشتراک، چهار درصد از بازار را به خود اختصاص داده است.

از مجموع اشتراک‌های فعال تلفن همراه، حدود ۴۴ میلیون و ۹۵ هزار اشتراک دائمی و بیش از ۱۳۰ میلیون اشتراک اعتباری هستند؛ بنابراین خطوط اعتباری همچنان نزدیک به سه‌چهارم بازار سیم‌کارت‌های فعال کشور را تشکیل می‌دهند. 

رشد اینترنت سیار؛ ضریب نفوذ ۱۴۶.۵ درصدی

در بخش اینترنت سیار نیز تعداد اشتراک‌های پهن‌باند سیار در پایان بهار ۱۴۰۵ به ۱۲۷ میلیون و ۶۶۲ هزار اشتراک رسیده است. این رقم در بهار سال گذشته ۱۲۱ میلیون و ۲۴۸ هزار اشتراک بود و رشد ۵.۳ درصدی را نشان می‌دهد.

ضریب نفوذ اینترنت سیار نیز از ۱۴۰.۱ درصد به ۱۴۶.۵ درصد افزایش یافته است.

در این بازار، همراه اول با بیش از ۷۰ میلیون و ۵۸۲ هزار اشتراک، ۵۵.۳ درصد بازار اینترنت سیار را در اختیار دارد. ایرانسل با ۵۲ میلیون و ۳۸۰ هزار اشتراک، حدود ۴۱ درصد سهم دارد و رایتل با چهار میلیون و ۶۹۸ هزار اشتراک، ۳.۷ درصد بازار را در اختیار گرفته است.

4G همچنان فناوری غالب اینترنت همراه

بررسی وضعیت فناوری‌های مورد استفاده در اینترنت سیار نشان می‌دهد نسل چهارم همچنان با فاصله قابل توجه، فناوری غالب بازار است.

بیش از ۱۱۶ میلیون و ۹۳۹ هزار اشتراک، معادل ۹۱.۶ درصد کل اشتراک‌های پهن‌باند سیار، از شبکه 4G استفاده می‌کنند.

تعداد اشتراک‌های 5G نیز به شش میلیون و ۴۴۷ هزار رسیده و سهم این فناوری از بازار اینترنت سیار به ۵.۱ درصد افزایش یافته است. در زمستان ۱۴۰۴ حدود پنج میلیون و ۷۳۳ هزار اشتراک 5G ثبت شده بود؛ بنابراین تعداد اشتراک‌های نسل پنجم طی یک فصل حدود ۱۲.۵ درصد افزایش یافته است.

در مقابل، سهم فناوری 3G به ۳.۴ درصد محدود شده است. 

اینترنت ثابت کوچک‌تر شد

در سوی دیگر بازار ارتباطات، تعداد اشتراک‌های پهن‌باند ثابت در پایان بهار ۱۴۰۵ به ۱۰ میلیون و ۴۷۰ هزار اشتراک رسیده است؛ در حالی که این رقم در بهار سال گذشته بیش از ۱۱ میلیون و ۲۶۹ هزار اشتراک بود.

به این ترتیب، بازار اینترنت ثابت طی یک سال نزدیک به ۸۰۰ هزار اشتراک، معادل ۷.۱ درصد، کوچک‌تر شده است. ضریب نفوذ پهن‌باند ثابت نیز با افت ۷.۷ درصدی از ۱۳ درصد به ۱۲ درصد رسیده است. 

در میان فناوری‌های اینترنت ثابت، X-DSL با شش میلیون و ۵۶۲ هزار اشتراک همچنان ۶۲.۷ درصد بازار را در اختیار دارد. TD-LTE با ۲.۵ میلیون اشتراک، سهمی ۲۳.۹ درصدی دارد و پس از آن FTTX با سهم ۹.۹ درصدی و وای‌فای با سهم ۳.۵ درصدی قرار گرفته‌اند.

۱۱.۱ میلیون خانوار در پوشش فیبر، اما تنها حدود یک میلیون اتصال فعال

یکی از نکات قابل توجه گزارش بهار ۱۴۰۵، فاصله میان توسعه پوشش فیبر نوری و تعداد اتصال‌های فعال است.

تعداد خانوارهای تحت پوشش فیبر نوری در پایان بهار ۱۴۰۵ به ۱۱ میلیون و ۱۲۶ هزار خانوار رسیده است؛ این رقم در بهار سال گذشته حدود ۸.۲ میلیون خانوار بود و طی یک سال ۳۵.۲ درصد افزایش یافته است.

با وجود این، تعداد اشتراک‌های فعال مبتنی بر FTTX تنها یک میلیون و ۳۷ هزار اشتراک اعلام شده است. در پایان زمستان ۱۴۰۴ این تعداد حدود یک میلیون و ۹ هزار اشتراک بود؛ بنابراین با وجود اضافه شدن نزدیک به ۳۹۲ هزار خانوار به پوشش فیبر در بهار، فقط حدود ۲۸ هزار اشتراک فعال جدید ثبت شده است.

این آمار نشان می‌دهد افزایش پوشش فیبر نوری هنوز به همان نسبت به اتصال فعال کاربران منجر نشده است؛ موضوعی که می‌تواند ضرورت تمرکز بیشتر بر فرآیند اتصال، تقاضای کاربران، هزینه‌ها و کیفیت ارائه خدمات را نشان دهد.

تلفن ثابت نیز در مسیر کاهش

در کنار افت اشتراک‌های اینترنت ثابت، تعداد مشترکان تلفن ثابت نیز کاهش یافته است. بر اساس داده‌های گزارش‌شده، ضریب نفوذ تلفن ثابت از ۳۲.۳۲ درصد در بهار ۱۴۰۴ به ۳۱.۵۴ درصد در بهار ۱۴۰۵ رسیده و تعداد مشترکان از حدود ۲۷ میلیون و ۹۷۰ هزار به ۲۷ میلیون و ۴۸۰ هزار کاهش یافته است. 

در مجموع، آمارهای بهار ۱۴۰۵ تصویری دوگانه از بازار ارتباطات ایران ارائه می‌کند؛ از یک سو تلفن همراه و اینترنت سیار همچنان در حال افزایش هستند و ضریب نفوذ موبایل از مرز ۲۰۰ درصد عبور کرده است و از سوی دیگر، بازار ارتباطات ثابت با کاهش مشترک و افت ضریب نفوذ روبه‌رو است. این روند، ادامه تغییر الگوی مصرف ارتباطات در کشور و حرکت بیشتر کاربران به سمت شبکه‌های سیار را نشان می‌دهد.

انتهای پیام